/ netinfo
1295 ученици от област Кърджали, завършили 7 клас, ще кандидатстват в 55 учебни заведения, 23 от които са професионални гимназии и 32 профилирани. Това съобщи началникът на РУО Гроздан Колев. Заявленията могат да се подават както на хартиен носител, така и онлайн, от днес до 26 юни, изтъкна той. И допълни, че заявленията на хартиен носител се подават в 7 училища-гнезда на територията на област Кърджали, във всяка община, за да се избегнат пътуванията до областния център.

От утре започва подаването на заявления за класиране след 7 клас

Според Колев, бройката на учениците, завършили 7 клас през последните години е относително еднаква, което говори за сравнително устойчивите и балансирани процеси на миграция в областта. Малко са учениците, които кандидатстват за учебни заведения извън областта, каза началникът на образователното управление.

"За втора поредна година кандидат-гимназистите могат да подават заявленията си освен в училищата-гнезда, и онлайн на платформата на РУО", каза още Колев и подчерта, че ако  заявлението е подадено на хартиен носител, то отпада възможността то да бъде подаден онлайн.