Задържаният в Сърбия зам.- кмет на Враца: Това беше сценарий
Задържаният в Сърбия зам.- кмет на Враца: Това беше сценарий / Дарик- Кюстендил, архив

Зам.- кметът на Враца Красимир Богданов, който вчера беше задържан на сръбския граничен пункт "Рибарци", на път за Босилеград, вече е на работното си място в общината. Той е бил освободен от сръбските власти около полунощ. Богданов, заедно с още трима българи не бяха допуснати да влязат в Сърбия, за участие в отбелязването 94- годишнината от Ньойския договор в Босилеград.
По думите му това, което се е случило е било сценарий, който не го е изненадал. „На тази граница обикновено се случват такива неща и винаги се търси провокация, не знайно защо и винаги спрямо български граждани".
Богданов е пътувал и като официален представител и на Община Враца по покана на културно-информационния център в Босилеград, чиито представители преди това са участвали в тържества във Враца. „Носехме и подаръци за кмета на Босилеград, с когото искахме да се срещнем от името на Община Враца. На границата заварихме голяма група полицаи, които претърсваха всички български граждани. Беше дирижирано, личеше си, тъй като вършеха всичко с настървение - сваляха хората от автобусите, колите, някои ги връщаха, на други им се налагаше да тръгват пеша за Босилеград. Това, което носехме - календари и българска литература, включително дарена от Регионална библиотека във Враца и нашия музей, бяха определени като пропагандна литература. Оставиха ни да чакаме часове на ред, без яснота какво ще се случва", заяви пред Дарик- Враца Богданов, който е и член на ВМРО.
В последствие групата е закарана до близък град, където им е съставен протокол, че не познават сръбското законодателство по отношение на разрешените за внасяне предмети.
Наложена им е глоба от по 10 евро, която са платили на място. Освободени са едва около полунощ. Това, че сред задържаните има и зам.- кмет на голяма българска община е респектирало служителите на реда. „Личеше им по думите и държането, че вече съжаляват, че точно мен са задържали, но в крайна сметка не помогна за по-бързото ни освобождаване. Явно, за да действат така им е било разпоредено", смята Красимир Богданов.
„Това си е въпрос на отношение и не ми се мисли как се чувстват хората с българско самосъзнание, които живеят в Босилеград и в околните сала, и които всекидневно са подложени на такива репресии. Ние отиваме, минаваме, прибира ме се, но там проблемът си остава. Сърбия, желаеща да стане член на ЕС, но продължаваща да действа с такива нецивилизовани методи, просто ми е много трудно да повярвам, че нормална Европа ще приеме такава страна в своето семейство", коментира още Богданов.
По време на задържането е разговаряно няколко пъти с консула ни в Ниш, уведомен е и посланикът в Белград . „Надявам се да получим защита от нашите дипломатически представители и Външно министерство. До няколко дни ще преценим дали ще търсим и други решения", заключи зам.- кметът на Враца.