/ Thinkstock/Getty Images
Той се издирва от гръцките власти за изтърпяване на наказание по дело за притежание и разпространение на подправени евро банкноти
Задържаха 47-годишен кандидат за кмет на Дупница за предстоящите избори, съобщиха от прокуратурата.

В Окръжна прокуратура в Кюстендил е образувана преписка по повод материали, предоставени от МВР - Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, съдържащи сведения за Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Тя е издадена от Апелативна прокуратура в Солун, Гърция, и касае българския гражданин. Той се издирва от гръцките власти за изтърпяване на наказание по дело за притежание и разпространение на подправени евро банкноти.

Решението на петчленния състав на Апелативния съд в Солун, с което той е осъден на 6 години лишаване от свобода, влезе в сила през 2014 г.

При извършена проверка е установено, че издирваният е регистриран в Общинска избирателна комисия, като кандидат за кмет на Община Дупница в предстоящите на 29 октомври местни избори. Съгласно разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс той се ползва с имунитет.

Това обстоятелство възпрепятства провеждането на процедура по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. С решение на Централната избирателна комисия от 11 октовмри е разрешено той да бъде задържан.

Мъжът е задържан за срок до 72 часа, като предстрои да му бъде поискан постоянен арест.