/ Dariknews.bg, Кюстендил
Изграждане на оградна стена покрай железопътната инфраструктура, която минава през ромските гета и премахването на незаконните ромски постройки, които са в близост, това са част от исканията, които ВМРО е отправило към НКЖИ, Министерство на транспорта и регионалните институции. Това е по повод 75-ото нападение с камъни над влакове от началото година в страната. Последното бе в района на ромския квартал "Изток" в Кюстендил.
 
"Това е повече от инцидент. Беше голям късмет, че нямаше пострадали при хвърлените камъни от двете ромски деца към влака София-Кюстендил. Трябва да бъдат премахнати незаконните постройки в района, където минават влаковете", заяви на пресконференция лидер на ВМРО-Кюстендил Георги Петров.
 
"Това си е направо опит за убийство. Ние търсим съдействие от всички институции за решаване на този проблем с набезите от една група хора, които не искат да се интегрират към нашето общество. Обърнали сме внимание както на НКЖИ, така и на областния управител на Кюстендилска област, кметът на Кюстендил и ОД на МВР. Искаме да бъде изградена стена до всяко едно ромско гето, където преминават влакови композиции", каза организационният секретар за Югозападна България Стефан Грънчаров.
 
Заместник-председателят на ВМРО и депутат в  44-ото НС Атанас Стоянов коментира, какво са свършили Обединените патриоти в Парламента, откакто са в управлението.
 
"Два са главните акцента, върху които ние работим. Едното е повишаването плавно на доходите, като през тази година два пъти се е увеличила минималната пенсия. От януари догодина ще бъде увеличена и минималната работна заплата на 510 лв. До тогава също ще се работи и за повишение и на останалите пенсии, като преди това обаче трябва да преразгледат инвалидните пенсии. Не е нормално да има близо 900 000 такива пенсии. Част от тях със сигурност са фалшиви. Другото, за което работим, е сигурността в държавата. Битовата престъпност е повсеместна. Започна през три месеца да се назначават нови служители на МВР, за да се увеличи броят на полицаите, които да спомогнат със справянето с престъпността", заяви Стоянов.
 
Съвсем скоро от ВМРО ще стартират и събирането на подписи за общоевропейската инициатива да има еднакво заплащане за еднакъв труд в страните от Европейския съюз.
Инициатор е унгарската партия "Йоббик", а от българска страна в инициативата участва ВМРО-БНД. Партньори са партии от Полша, Словакия, Словения, Чехия, Хърватия, Естония, Латвия, Румъния.
 
"Идеята се нарича "Доходен съюз". Ние искаме да се противопоставим на Европа на две скорости. Все пак ние сме член на ЕС вече 10 години и не може да ядем по нискокачествена храна и да получаваме по-малки заплати. До май догодина трябва да бъдат събрани 1 милион подписа от целия ЕС. Един от мотивите за инициативата са държавите от Източна Европа да престанат да са донор на работна ръка за големите икономики. Всички събрани подписи трябва да бъдат внесени в Европейската комисия, която да ги внесе в Европейския парламент. След това няма да се насрочи общоевропейски референдум, а в ЕП трябва да се разискват политики в посока изравняване на заплащането за еднакъв труд", каза Стефан Грънчаров.
 
Сред един от главните инициатори на подписката е евродепутатът Ангел Джамбазки, който ще предприеме и обиколка из страната за разяснителна кампания.