Виктор Янев: Общините от област Кюстендил загубиха на 90% шанс за европейско финансиране във ВиК сектора
Виктор Янев: Общините от област Кюстендил загубиха на 90% шанс за европейско финансиране във ВиК сектора / Дарик- Кюстендил,архив

Шансовете, общините от област Кюстендил да получат финансиране по ОП "Околна среда 2014- 2020" са загубени на 90%, след отказа на една от 9- те общини- Сапарева баня да влезе във ВиК асоциацията, каза в ефира на Дарик областният управител Виктор Янев. Той определи като неправилно и необосновано решението на ОС- Сапарева баня. Все още има минимален шанс за включване в процедурите, ако Общинският съвет прегласува решението си.
Общините от областта ще могат да кандидатстват за финансиране на проектите си във ВиК сектора само от националния бюджет.
Общо събрание на ВиК асоциацията, на обособената територия, обслужвана от "Кюстендилска вода" е насрочено за 20 септември. На него ще бъде разгледан бизнес- плана на водния оператор за следващите 5 години, като Общински съвет- Кюстендил вече гласува той да не бъде подкрепен. В него е заложено плавно увеличение на цената на водата. Крайното решение е на Комисията за енергийно и водно регулиране.
"Увеличение на цената на водата ще има в цялата страна, защото стартира отдавна отлаганата реформа в сектора, за да бъдат спазени и европейските директиви. Може би предложеното от "Кюстендилска вода" увеличение ще е от най- ниските в страната. Проведохме и работни срещи между експерти от общините Кюстендил и Бобов дол и водното дружество. Дано да се изчистят спорните моменти", коментира пред Дарик областният управител Виктор Янев.