Свилен Блажев: Националната награда за изкуство посветена на Майстора ще е най-престижната в страната
Свилен Блажев: Националната награда за изкуство посветена на Майстора ще е най-престижната в страната / Дарик,архив

Връчването на националната награда за изкуство посветена на Владимир Димитров-Майстора ще стане на 1 февруари, в 12.30 ч. в галерията в Кюстендил, обяви за Дарик художникът Свилен Блажев. Наградата се връчва с помощта на община Кюстендил, Министерство на културата и Съюза на българските художници.

„Това е най-престижната награда за изкуство, която ще се връчва в България. Тя е в контекста на кандидатурата на Кюстендил за европейска столица на културата през 2019 г. Наградният фонд  е от 7000 лв., като част от парите са предвидени за уникална статуетка, която ще изобразява Майстора. Тя ще бъде връчена на победителя. Скулптурата ще бъде изработена от проф. Величко Минеков. Той ще използва първообраза на фигурата на Майстора, която се намира на входа на Съюза на българските художници на ул. „Шипка 6" в София", заяви Блажев.

По регламент се предвижда да бъдат номинирани няколко от най-добрите художници в страната, като след това петчленна комисия ще реши кой ще бъде победителят.

„Ще наградим твореца, които имат най-високи постижения през 2012 г. Една от неговите картини ще остане за фонда на галерията. Първите трима класирани художници ще направят изложба в галерията", допълни Блажев.