Скандалът за площад „Димитър Пешев” във Вашингтон е заради техническа грешка
Скандалът за площад „Димитър Пешев” във Вашингтон е заради техническа грешка / Дарик- Кюстендил, архив

Историческа грешка е причината за развихрилия се скандал във Вашингтон за именуването на площад в памет на българския парламентарист Димитър Пешев. Това обясни за Дарик инициаторът на проекта американецът Нийл Глик, който ще представи аргументите си пред градския съвет във Вашингтон утре. От Музея на Холокоста обвиняват Глик и българското посолство, че не представят цялата история, тъй като България е участвала в депортацията на 11 000 евреи от Беломорска Тракия и Македония.

В писмото на Глик България е представена като окупирана от Германия и според него трябва да се поправи буквално една думичка в предложението му, за да се отстрани проблемът. "По никакъв начин не съм искал да пренаписвам историята", обяснява Глик в ексклузивно интервю за Дарик, "аз просто исках да бъде почетено делото на този велик човек".

"Написах писмо до българския посланик Елена Поптодорова, за да я уведомя и да попитам дали желае да подкрепи идеята. Получих обаждане, при което ме поканиха в посолството. Госпожа Поптодорова ми каза колко са трогнати от предложението ми и ме попитаха как могат да помогнат. Казах им, че ще е добре да изпратят писмо и от тяхно име до кмета и Градския съвет на Вашингтон, което да подкрепи предложението ми. Те ми изпратиха вариант на писмото, за да го одобря, оформих го и им го върнах. И ето тук стана грешката - работейки по текста, добавих израза, че България е била "окупирана от нацистите", което, както знаем, не е така, защото сте били само съюзници на Германия", обясни пред Дарик Нийл Глик.

Разказът му продължава: "Моята цел е да се почете човек, за когото се знае със сигурност, че е направил огромна саможертва. Доколкото знам, той е единственият законодател в цяла Европа, който успешно се е застъпил за евреите. С този площад искаме да почетем паметта на всички доблестни хора, които са помогнали за спасяването на българските евреи - обикновените хора, политиците, църквата... Във Вашингтон има дълга традиция, в която почитаме заслужили личности от целия свят - имаме например статуя на Махатма Ганди, на първия мексикански президент етнически мексиканец Бенито Хуарес, на Симон Боливар, дори площадът пред съветското посолство навремето се казваше "Андрей Сахаров плаза". Самият Музей на Холокоста се намира на площад Раул Валенберг. Димитър Пешев е не по-малко заслужил от тези хора и затова искам той да бъде почетен в града ни. Искам хората да могат да научат, че е възможно сам човек да направи нещо толкова значимо".