РИОСВ ще диша във врата на кметовете постоянно
РИОСВ ще диша във врата на кметовете постоянно / Иво Кирилов

До един месец кметовете от 9- те общини от Кюстендилска област ще трябва да представят списък пред РИОСВ- Перник с кметове и кметски наместници , които ще са упълномощени да отговарят по Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците.

"Два са вариантите или самите вие кметове на общини да отговаряте за отпадъците или да упълномощите кметовете по населените места. Вие ще трябва да приведете общината в такъв вид, в който да не е в противоречие на Закона за отпадъците. Санкциите са значителни", заяви директорът на РИОСВ- Перник Пламен Ангелов. Кметовете ще упражняват контролни функции по места, а във всяка една община ще има експерт от РИОСВ, които ще отговаря като цяло по проблемите за управлението на отпадъците.

"Ние като контролен орган ще дишаме във врата ви постоянно. Трябва да се промени манталитета на хората . Не трябва само да се чистят нерегламентираните сметища, а и да не се допуска създаването им", допълни Ангелов.

Инструктажът на кметовете на общини, на територията на Кюстендилска област, във връзка с правомощията им и прилагането на Закона за управление на отпадъците, бе направен на заседание на Областния съвет за развитие - Кюстендил. На него присъстваха представители на общините Кюстендил, Сапарева баня, Бобов дол, Трекляно и Невестино.

РИОСВ ще диша във врата на кметовете постоянно
netinfo

В дневният ред бе предвидено да бъдат определени двамата представители на общините в Регионалния съвет за развитие на Югозападен район, съгласно Закона за регионалното развитие. Това обаче не стана, заради липсата на кворум.