разкопки
разкопки / netinfo
Две седмици остават до края на археологическите разкопки пред Художествена галерия „Владимир Димитров- Майстора” в Кюстендил. Сред най- ценните открития там е сграда, която според първоначалната оценка най- вероятно е резиденция на епископите на Пауталия. Построена е през II век и е съществувала до към VI век.

разкопки
netinfo

разкопки
netinfo

„Работната ни хипотеза е, че това е резиденция на Пауталийските епископи. Основанията да смятаме така са две.  Първото е близостта на тази сграда до епископската базилика, която се е намирала от другата страна на улицата, където сега е читалище Братство. Другата е самата планова схема на сградата. Тя е имала голям вътрешен двор от 100 кв.м., който е ограден от 4 колони. Общата площ на сградата е била 1 дка”, заяви археологът Румен Спасов. В резиденцията са били работните кабинети на епископите, където са  посрещали официалните гости, водена е официалната кореспонденция с другите части на империята. Античният град Пауталия е един от най- древните градове на Балканите.  Най- старите данни за живот датират от преди 6 000 години.

разкопки
netinfo

разкопки
netinfo

След края на разкопките, комисия, в която ще имат представители на Министерство на културата,  ще определи какво да се случи с тях.
„Вариантите са два. Единият е за запазване, интегриране и експониране на археологическите структури, където се намират в момента. Това обаче според мен е твърде малко вероятно да се случи, макар че е най- доброто, според мен решение. Такова експониране на обекта не е предвидено в проекта за благоустрояването на парк Галерията.  Също така ще има и конструктивни проблеми с нивото на терена, необходимост на дрениране и т.н. Другият вариант е обектът отново да бъде покрит с пръст”, заяви директорът на РИМ- Кюстендил Валентин Дебочички.

разкопки
netinfo

разкопки
netinfo

разкопки
netinfo


 
Дарик- Кюстендил