Мир на Балканите
Мир на Балканите
Днес в Дупница ще бъде открит Югозападният международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите”. Това е неговото 18-то издание. Освен домакините в отделните фестивални вечери ще участват състави от Грузия, Гърция, Румъния, Северна Македония, Полша. Гръцкият състав няма да пристигне за откриването, тъй като и там се провеждат избори за ЕП, но ще участват в следващите дни. Първоначално трябваше да участват и представители на Индия и Босна и Херцеговина, но заради изборите в България няма да присъстват. Организаторът Воин Воинов обясни, че твърде късно е станало ясно, че ще има традиционното откриване на фестивала, заради изборите е трябвало да бъде в друг формат. Разрешение за откриването е дадено на по-късен етап, когато групите вече са върнали билетите си.
Също заради изборите, лъчовете тази година ще са по кратки и ще започнат от ГУМ, Дом на техниката и Спортната зала. Официалното откриване ще започне в 19.30 часа. Концертите ще бъдат с начален час 19 часа, а не както е обявено в програмата за Майските празници- 18 часа. Концерти тази година освен в Дупница ще има и в Бобов дол.
Няма да има нова хореография за откриването, усилията на Воин Воинов и танцьорите от ФТА „Актавис” са насочени към подготовката на нова програма за 25-та годишнина на ансамбъла, която ще бъде отбелязана тази година. Закриването на фестивала „Мир на Балканите” и Майските празници на културата е на 29 май.
Дарик- Кюстендил