Осъдителни присъди за подкупи на трима митнически служители от пункт Гюешево
Осъдителни присъди за подкупи на трима митнически служители от пункт Гюешево / Дарик радио,архив

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Кюстендил е постигната осъдителна присъда срещу подсъдимия Д. Давидков за извършено от него престъпление по чл. 301, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал.1 от НК.
В периода от 04.04.2013 г. до 30.05.2013 г. на МП Гюешево подсъдимият Д. Давидков, в качеството му на длъжностно лице - старши инспектор в Агенция „Митници", Митница „Югозападна", поискал и приел от М. М. парични суми на обща стойност от 150 €, които не му се полагат. Срещу получения подкуп той поел ангажимента да не извършва митнически проверки по отношение на превозваните от въпросното лице товари.
Наложеното на Давидков наказание е „Лишаване от свобода" за срок от една година с изпитателен срок от три години, глоба в размер на 1500 лв. и лишаване от право да упражнява професия или дейност в Министерство на финансите и Министерство на вътрешните работи за срок от три години.
Съдът призна за виновни и другите двама служители на Митнически пункт Гюешево - М. Мартинов и К. Петров, извършили противоправни действия в кръга на служебните си задължения по чл. 301, ал. 1 от НК.
На 19.04.2013 г. на МП-Гюешево инспекторът М. Мартинов, в съучастие с негов колега К. Петров, поискал и приел от М. М. подкуп- парична сума в размер на 100 € , за да не извърши действие по служба.
Мартинов е осъден на „Лишаване от свобода" за срок от шест месеца, изпълнението на което се отлага за срок от три години, както и заплащане на глоба в размер на 800 лв. и лишаване от право да упражнява професия или дейност в Министерство на финансите и Министерство на вътрешните работи за срок от три години.
Наказание от една година и пет месеца „Лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок, глоба от 2000 лв. и лишаване от право да упражнява професия или дейност в Министерство на финансите и Министерство на вътрешните работи за срок от три години е наложено на К. Петров за поискания и получен подкуп в размер на 300 €.
Присъдата може да се обжалва и протестира пред Софийския апелативен съд,информират от Апелативна прокуратура София.