Съдът остави в ареста 45-годишен мъж от Дупница, обвиняем за купуване на гласове, който беше задържан по време на полицейска акция във вторник, съобщиха от съда.

След акцията за купуване на гласове в Дупница: Повдигнаха обвинение на един от задържаните

Мъжът е обвиняем за склоняване в упражняване на избирателното право на глас, на насрочените на 2 октомври избори, в полза на определена политическа партия, на общо пет души от Дупница. 

От събраните при разследването доказателства, съдържащи се в протоколи за разпит на свидетелите, протокол за обиск на обвиняемия, може да бъде направено обосновано предположение относно авторството на деянието - че на 14 септември М. К., в кв. "Ценеви", в съучастие като извършител с неустановено по делото лице, е организирал предлагането на другиго на имотна облага.

Мъжът е предлагал пари от 30 до 100 лв. на различни хора, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на глас в полза на определена политическа партия, пише в мотивите на съда.

В мотивите на съда е посочено, че е налице първата изискуема предпоставка - предвидено наказание "лишаване от свобода" за престъплението, за което е повдигнато обвинение.

Налице е и втората изискуема от закона предпоставка - обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение.

Акция за купуване на гласове в Дупница

Съдът е счел, че е налице и третата изискуема от закона предпоставка - съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.  Обвинението, което е повдигнато на М.К. предвижда наказание "лишаване от свобода от 1 до 7 години и глоба от 10 до 25 хиляди лв.

Справка сочи, че обвиняемият е осъждан за извършването на тежки умишлени престъпления, като предходните осъждания обосновават реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

По данни на прокуратурата, мъжът има присъда и в Португалия за извършена кражба. Определението се изпълнява незабавно, като същото може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест в 3-дневен срок пред Кюстендилския окръжен съд.
БТА