Нови програми за обучение и заетост на младежи и безработни над 54 г.
Нови програми за обучение и заетост на младежи и безработни над 54 г. / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

108 младежи работят с 6- месечни трудови договори, с посредничеството на Бюрата по труда в Кюстендил и Дупница, по програмата за Младежка заетост. Крайният срок за работодателите е 31 декември 2015 г. или до изчерпване на финансите по програмата.
"Ежедневно се одобряват заявки подадени в Бюрата по труда и се одобряват и се сключват трудовите договори с избраните безработни младежи, за срок от 6 месеца. При първото направление- стажуване, възнаграждението е равно на минималния осигурителен праг за длъжността, на която младежът е нает. При другото направление- обучение за конкретно работно място, плащаме 90% от минималната работна заплата и ½ от МРЗ за наставник, който ще обучава младежа през тези 6 месеца", каза пред Дарик директорът на Регионалната служба по заетостта Станислава Поповска.
До края на годината се очаква старта на 2 проекта по ОП "Развитие на човешките ресурси".
"Единият ще е пак насочен към младите хора до 29 години, като ще включва обучение и след това заетост при конкретен работодател. Другият проект ще бъде насочен към продължително безработните лица, към лица над 54 години и отново към младежите до 29- годишна възраст, и отново пак обучение, т. е. квалификация и след това включване в заетост, за срок от 6- 12 месеца", обясни Поповска.