НЧ Светлина 1913, село Раждавица
НЧ Светлина 1913, село Раждавица / Община Кюстендил
105 години от създаването си ще чества НЧ “Светлина 1913” в село Раждавица. Празничната програма започва в 18 ч., като ще бъдат наградени 40 жители на селото, най- възрастните от които на 92 и 90 години, които са участвали активно в дейността на културната институция, каза за Дарик кметът на Раждавица и председател на читалището Стоян Ръждавички.

“В момента, читалището разполага с 4 компютъра и предлага безплатен интернет. Имаме богата библиотека, с 9 000 издания- научна, художествена, детска литература. Участваме във всички общински празници, като Празника на черешата, Панагия, Празника на плодородието, както и в местните празници на Йордановден, Бабинден, 8 март. С децата правим мартеници, боядисваме яйца за Великден, а на 1- ви юни за Денят на детето организираме рисунки на плочника пред читалището”, каза пред Дарик Стоян Ръждавички.

Група младежи и учителите Петър Попов и Милан Балджийски създават НЧ “Зора”, както се е казвало тогава през 1913 година. По- късно, читалището се закрива 1924- 1925 година, а през 1928 е възродено, под името “Светлина” от учителите Кирил Попов и Димитър Ламбев.
Дарик- Кюстендил