министър
министър / Дарик- Кюстендил
Младите хора вече предпочитат живота в чисти градове с добро образование, с развита културна и екологична инфраструктура. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работна среща на регионалните управления на образованието в Югозападна България, състояла се в Кюстендил.
В разговора се обсъдиха възможностите на министерството да си сътрудничи с общините за да се развива така образователната ни система, че да може образованието да отговаря на потребностите на пазара на труда, на потребностите на икономиката, на колективния ни интерес да задържим повече деца в България, в регионите.
За това е много важно, когато говорим за гимназиално образование, профилите, професиите по места да бъдат обсъдени с местната общественост и с бизнеса, за да са сигурни децата ни, че могат след това да се реализират в секторите, в които са избрали да се образоват.
Всички училища трябва да дават добро образование, а там, където има добро образование, дори то понякога да подпомага вземането на решения за учене на друго място, в крайна сметка води до по-добро развитие на съответния регион, сподели министър Вълчев.
За Община Кюстендил децата, осигуряването на здравословна среда за тяхното отглеждане и възпитание винаги са били основен приоритет. Положихме огромни усилия през последните години за благоустрояване на всички детски градини и училища, за изграждането на спортни и детски площадки, на паркове и градинки, на достъпна инфраструктура и видеонаблюдение за сигурността на обществените места.
Основен акцент и в сегашната ни програма са отново младите хора на Кюстендил. Приоритетът в развитието на образователната ни система е в училищата на Кюстендил да започнат да се обучават учениците и според личните си предпочитания за своето бъдеще, и спрямо потребностите на бизнеса в общината и пазара на труда. Така и децата ще имат възможност за реализация, а местната икономика ще има образовани кадри.