Кюстендил е домакин на международен турнир за млади естествоизпитатели
Кюстендил е домакин на международен турнир за млади естествоизпитатели / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

ІІ Международен турнир на младите естествоизпитатели 2014 бе открит в Кюстендил, като надпреварата ще бъде в залите на ПМГ „Проф. Емануил Иванов". Организатори са община Кюстендил и "Център за творческо обучение. Турнирът се провежда за първи път в България. Всички гости бяха посрещани на входа на гимназията с питка с мед.


Младежи на възраст между 13 и 17 години от различни държави работят върху научни предизвикателства в рамките на три месеца, след което се съревновават на живо, опитвайки се да предложат най-доброто решение на поставените им задачи. Участват отбори от България (2 отбора, Кюстендил и София), Сърбия, Грузия и Руската Федерация.


„Надявам се, че макар и за малко, тези 6 дни,„В„ие ще успеете да се докоснете до богатото ни културно- историческо наследство, уникалната ни природа и до нашето добродушно гостоприемство. Пожелавам ви незабравими мигове и нови приятелства. Искам да благодаря на виновниците, това състезание да е тук в Кюстендил- д- р Младен Матев и Александър Ангелов. Пожелавам на състезатели и жури успешна и ползотворна работа", заяви на откриването на турнира зам.- кметът на община Кюстендил по хуманитарните дейности Виктор Янев. Колежката му Надя Каратова, зам.- кмет по финансите също поздрави участниците, като се пошегува- „дано някои от Вас да открият необходимото ни хапче срещу заплес", което провокира усмивки и аплодисменти в залата.


„Тук са отбори, които ще се съревновават по задачи свързани с природните науки , за които са се готвили 3 месеца предварително. Задачите са много нетипични и са конкретен казус от живота, който има ясно научно обяснение. Миналата година имаше задача, да направиш най- устойчивата конструкция от хартия, дълга поне 50 см. Имаше килограми хартия, сгънати на рула, триъгълници и др. Всички отбори са вече подготвени, събират се по няколко отбори в зала. Един отбор представя решението си, а другите задават въпроси, на които получават отговори, като най- добрите въпроси и адекватни отговори получават точки. Д- р Младен Матев е председател на журито, той работи в БАН", каза пред Дарик Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение. Награждаването е на 25 август, от 18 ч.


Участниците поздравиха Проф. Евгени Юнусов, който е председател на младежките турнири и д- р Илия Марченко от Руската федерация.
Кюстендил ще е отново домакин на международно състезание за младежи- по роботика, през месец октомври.