Купувайте само коледни дръвчета с пластмасова пластина
Купувайте само коледни дръвчета с пластмасова пластина / Дарик радио,архив

Купувайте само коледни дръвчета с пластина и сигнализирайте ако се опитат да ви продадат елха без такава пластина, призовават от ТП ДЛС "Осогово" Кюстендил.
По този начин се засилва и гражданския контрол.Купувайки коледна елха с пластина потребителят може да бъде сигурен , че тя не е отсечена нелегално в гората.Елхите, на които контролната пластина не е поставена, се считат за незаконно добити.Този начин за контрол дава отлични резултати и доказа своята превантивност при борбата с незаконния добив и търговия с този горски продукт. Към стъблото на всяка коледна елха, под второто разклонение, считано от върха на елхата, преди транспортирането се захваща неподвижно жълта контролна пластина, чийто номер се вписва в съответния превозен билет.
Съгласно нормативната база при установяване на нарушения санкциите за физически лица са от 50 до 3 000 лв., а за юридически- от 100 до 5 000 лв.
При издаването на превозни билети задължително се попълват :дървесен вид, броя и размера на елхите, данните на купувача, датата и часът на тръгване на превозното средство, мястото на добив на елхите, точният адрес на доставка и наименованието на търговеца или първият и последният номер на контролните пластини.Контролните пластини са с овална форма и имат лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи.Изработени са от пластмаса, като всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри.
Добивът на коледни елхи се осъществява чрез издаване на позволително за ползване на недървесни горски продукти.За издаване на позволително заинтересованото лице подава заявление до директора на ДГС или ДЛС и заплаща цена определена със заповед на министъра на земеделието и храните. Цените на коледни елхи са:
С височина до 1м- 3.00 лв. за брой
С височина до 2 м- 3.50 лв. за брой
С височина над 2 метра- 3.50 лв. за брой плюс надбавка от 3 лв. за всеки метър за брой.
За зеленина- 4.00 лв. за пространствен кубичен метър
За дрянови клони до 1 метър. 0.20 лв. за брой
В срок до 5 дни от подаване на заявление директора на ДГС или ДЛС се произнася по него, като издава или отказва позволително.Позволителното се издава по образец, утвърден от министъра на земеделие и храните.