Критики от сесия на ОС- Дупница- читалища станали туристически агенции
Критики от сесия на ОС- Дупница- читалища станали туристически агенции / Маргарита Петрова,Дарик радио

Отчетите на читалищата в община Дупница бяха приети по време на заседание на местният парламент. Председателят на ОбС Ивайло Константинов обяви, че ще бъде подготвена декларация до Министерство на културата с искане за промени в Закона за народните читалища, тъй като функциите на ОбС се свеждат само до одобряване на отчетите, но без да може да се осъществява контрол.
По- голяма активност от страна на читалищата в общината по отношение на дейността им, препоръчаха общинските съветници. Немалка част от времето на заседанието на местният парламент беше отделено именно на читалищата и техните отчети.
Костадин Костадинов коментира, че не приемат така направените проформа- отчети. Той допълни, че има читалища, които не са събрали нито лев от членски внос, въпреки, че някои имат и по 150 членове.
Предложи се да бъде сформирана комисия, която да проследи в детайли работата на читалищата, тъй като някои от тях развивали дейност по- скоро на туристически агенции. Д-р Лорета Николова пък коментира, че има и работещи читалища, но допълни, че Закона за народните читалища трябва да се промени.
От страна на читалищните секретари се изказа Спаска Бельова от читалището в Баланово. Тя заяви, че общината и сега може да ги контролира „фино и елегантно", и допълни, че те трябва да са партньори.