Кюстендилска пролет
Кюстендилска пролет / netinfo
Традиционен молебен за здраве на кюстендилци бе отслужен на централния площад "Велбъжд", по повод празника на града- "Кюстендилска пролет". Той бе воден от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ, който честити празника от името на Патриарх Неофит. Той благодари на кмета Петър Паунов за въвеждането на предмета Религия в училищата и детските градини на Кюстендил.

Стотици кюстендилци наблюдаваха церемонията и тази по предаването на символите от "Девойка Кюстендилска пролет 2016" Мирослава Ангелова на наследничката й Ралица Велинова, избрана за "Девойка Кюстендилска пролет 2017". Момичетата- символи на пролетта за тази и за миналата година изпълниха ритуален танц, държейки в ръцете си пита хляб, античен съд за вода и поднос с плодове.
"Нека пролетта ни донесе много радост, щастие и успехи. Честит празник Кюстендил!", нарече Девойка Кюстендилска пролет 2017.

Дарик- Кюстендил предава на живо ритуала, чрез Фейсбук страницата си:

https://www.facebook.com/darik.kustendil

Сред гостите на празника бяха Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител,  Мелнишкият епископ Герасим - Главен секретар на Св. Синод на Българска Православна Църква и Мая Манолова - Омбудсман на Република България.

Кюстендилска пролет
netinfo


Празникът на град Кюстендил "Кюстендилска пролет" се отбелязва от 1966 година. Той има дългогодишна история, като празник "Св. Св. 40 мъченици" отбелязван в м. "Хисарлъка". В основата на празника "Кюстендилска пролет" е соларният култ, почитанието на слънцето като божество, чиято живителна сила събужда спящата през зимата природа, отключва изворите, довежда птиците и цветята, дарява селянина с надежда за плодородие, предприемача с очакване на добра печалба, всеки човек със здраве и щастие.

Кюстендилска пролет
netinfo


Кметът Петър Паунов честити пролетта на кюстендилци и гостите на града.