Изграждат подпорна стена, която да пази неолитното селище край Мурсалево
Изграждат подпорна стена, която да пази неолитното селище край Мурсалево / netinfo

Подпорна стена за близо 7 милиона лева, която да опазва неолитното селище край село Мурсалево, ще бъде изградена на автомагистрала "Струма", това обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура".

Агенция „Пътна инфраструктура" вече стартира обществена поръчка за изготвянето на технически проект и изграждането на съоръжението при археологическия обект, който се намира край с. Мурсалево.

Срокът за изпълнението й е 100 календарни дни, а стойността й е близо 7 млн.лв.. С изграждането на подпорната стена ще се ограничи насипът до границата на габарита на лявото пътно платно и ще се запазят археологическите структури между тази линия и сервитута на автомагистралата за бъдещо проучване и експониране уточняват от Агенция Пътна инфраструктура.

През миналата година АПИ осигури 4 279 771 лв. за проучване на археологическите обекти, регистрирани по трасето на лот 2 Дупница - Благоевград от АМ „Струма".

През 2014 година в местността „Деве Барган" край Мурсалево археолозите откриха уникално за Европа неолитно селище. Находката е от ранния неолит и е на 8000 г. Според експертите селището е строено в продължение на десетилетия и е било с изключителна планировка - с три успоредни улици и няколко напречни, които са оформяли квартали с по няколко къщи. Древното селище е съществувало през VІ хилядолетие пр. Хр., а впоследствие е било опожарено.

АПИ предприе мерки археологическият обект да бъде запазен и експониран на място. Изготвен е проект за изграждането на подпорна стена, с което ще се осигури съхраняването на 3 270 кв. м от площта на неолитното селище, попадащо в сервитута на автомагистралата. Целта е опазване на оптимална част от разкритите в проучванията археологически структури.

Срокът за завършването на близо 37-километровия участък от Дупница до Благоевград е краят на октомври 2015 г.