ЧЕЗ обезопаси нови 167 щъркелови гнезда
ЧЕЗ обезопаси нови 167 щъркелови гнезда / ЧЕЗ

ЧЕЗ Разпределение България обезопаси нови 167 щъркелови гнезда тази зима чрезмонтиране на платформи, специално конструирани да предпазват птиците от токов удар.Платформите са инсталирани на ключови места, така че едновременно да запазят живота на птиците и да намалят риска от възникване на аварийни ситуации по мрежата, обслужвана от компанията.

ЧЕЗ обезопаси нови 167 щъркелови гнезда
netinfo

 

 

Характерното за щъркелите е, че всяка пролет се връщат в собственото си гнездо като добавят нов материал, което всъщност води до риск както за живота им, така и за сигурността на електроразпределителната мрежа. Съгласно инструкциите от РИОСВ върху платформата трябва да се постави поне 1/3 от субстрата, което е напълно достатъчно щъркелите да се върнат в старото си гнездо. ЧЕЗ стриктно спазва всички изисквания.

В резултат на усилията през последните години ЧЕЗ Разпределение Българиявече има около 360 броя по-безопасни гнездана лицензионната си територия.Най-активно в тази област се работи във Видин, Козлодуй, Левски, Лом, Плевен, Гулянци, Белоградчик, Ловеч, Дупница и Сливница.

Мерките са част от политиката на компанията за отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие, избягване на евентуални пожари по електроразпределителната мрежа вследствие на запалвания на щъркелови гнезда, както и за опазване на биологичното разнообразие.