Ново съдебно решение по казуса Чифте баня
Ново съдебно решение по казуса Чифте баня / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив
Административен съд София област обяви за нищожно решението на Общински съвет – Кюстендил, от заседание от 03.02.2015год, за продажбата на Чифте баня и Бръснаро- фризьорския салон. С посоченото решение Общинският съвет даде съгласие за обявяване на публичен търг с явно наддаване за продажба по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол и Наредбата за търговете и конкурсите, на двата имота като частна общинска собственост. Решението бе оспорено от Сдружение СПИНОК, представлявано от адвокат Ангел Ангелов, който информира с писмо редакцията на Дарик за развоя на делото.
Решението на Административен съд София област подлежи на обжалване пред ВАС.

Предвид заключението на вещите лица и приложената справка от Националния институт за недвижимо и културно наследство съдът приема, че процесният обект / Чифте баня / е изключителна държавна собственост.

С писмо вх.№1107 от 16.03.2018г. Националния институт за недвижимо културно наследство/л.55/ удостоверява, че обектът “Централна минерална баня “Ч.“, кв. ***9, пл.844 и градина към нея“ в гр. К. притежава статут на единична архитектурно –строителна недвижима културна ценност и на градинското и парковото изкуство с категория “местно значение“/деклариран с писмо №***5/17.07.1979г. на НИПК и обявен в ДВбр.25 от 1998г. като архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинско и парковото изкуство с категория “местно значение“ Обектът попада в обхвата на територия с културно-исторически наследство със статут на групова недвижима културна ценност №5 в гр. К.. Имотът попада и в границите на археологическия резерват“ Античен и средновековен град Пауталия – Велбъжд“ гр. Кюстендил, обявен с разпореждане на Бюрото на МС №16 от 21.02.1977г./ДВ бр.18/77г./ като архитектурен и археологически резерват и включен под №17 в приложен към чл.50, ал.3 от ЗКН списък на археологическите резервати. Писмото не е оспорено от страните по делото и е прието като доказателство.

„Съгласно чл.18, ал.1 от Конституцията на РБ, подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост. Това обстоятелство означава, че по отношение на обекта следва да намерят приложение всички специфични правила и ограничения за стопанисване и разпореждане с този вид собственост.
Недвижимите културни ценности- държавна и общинска собственост, могат да се предоставят на концесия при условията и реда на Закона за концесиите и при спазване на изискванията на Закона за културното наследство, съгласно чл.86 от ЗКН/в редакцията му към датата на приемане на оспореното решение/.
Общинският съвет не е имал правомощия да се разпорежда с процесния обект, поради което решението му се явява нищожно”, пише в мотивите на съда.

През февруари 2016 година, Административен съд – Кюстендил отмени решението за продажба на Чифте баня взето от Общински съвет –Кюстендил. След жалба,
Върховният административен съд отмени решението на Административен съд-Кюстендил за “Чифте баня” и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда, “който да изясни статута на имота, а оттам и приложимите към него правила относно разпореждането с правото на собственост върху него”.
„ Последваха отводи на съдиите от Административен съд- Кюстендил. Съдиите от Административен съд- Перник също отказаха да гледат делото и то бе разпределено на Административен съд София област. Сега ще видим дали Общинският съвет ще обжалва отново пред ВАС”, коментира адвокат Ангел Ангелов.

С друго свое решение от февруари 2016 г., ОбС- Кюстендил даде съгласие и възложи на кмета Петър Паунов да извърши подготвителни действия за отдаване на концесия на Чифте баня, с бръснаро- фризьорския салон и Дервиш баня.
 
 
 
Дарик- Кюстендил