Петър Паунов
Петър Паунов / Дарик- Кюстендил
62-годишен е мъжът с положителна проба за COVID-19 в град Кюстендил. Той не е от случаите на заразени с бронхопневмония, които днес вече са общо 6. Пациентът е преместен в специализираното отделение, бившето гръдно, където се полагат грижи за него, информира кметът Петър Паунов

Състоянието му към този етап се оценява като средно тежко към тежко. 10 души се под 14-дневна карантина в сегашното белодробно отделение, защото са били в отделението към момента на постъпване на пациента. Не се налага затваряне на болницата в Кюстендил, защото всеки с белодробни усложнения минава през специализиран кабинет за преглед още в самото приемно и оттам има изолиран коридор, по който се стига до отделението. При тях се влиза със защитни облекла, категоричен  е Паунов.

Мъжът е живял с майка си, не е пътувал в чужбина и не е имал много социални контакти. Жената е поставена под карантина, към момента няма симптоми.
 
„Най-важното е отново спазването на дистанция и всички мерки. Моля ви, използвайте само официалната информация, всичко, което се използва по неофициален път на 90% е лъжа. Благодаря ви, че възприехте призива ми от вчера да няма струпване пред Спешен център, за щастие в подходящия момент всички са се оттеглили. Поддържайте връзка с личния си лекар по телефона“, коментира Паунов.

Той се присъедини към благодарностите на директора на кюстендилската болница д-р Величков. Над 8000 лв. са постъпили по дарителската сметка от различни лица - физически и юридически, които се използват за оборудване на болницата и купуване на защитни материали.

„Изключително важно е в този момент да се съхраним като семейство, като общество, да се подкрепяме. Затова ви моля - спазване на дистанция, на всички хигиенни мерки. В момента в света никой не знае срещу какво сме изправени“, каза още Паунов.

Той каза още, че има два сигнала, че се ангажират екипи на Социална грижа да доставят храни на хора, които имат близки, които да се грижат за тях и призова да не се спекулира с екипите на общината, които помагат на хора в нужда.

135 души към момента са под карантина в общината, двама са новите, а на 9 души е изтекла карантината.