Южна пролет, Хасково
Южна пролет, Хасково / Дарик радио, Хасково
Запалиха огъна на литературната "Южна пролет"
101336
Запалиха огъна на литературната "Южна пролет"
  • Запалиха огъна на литературната "Южна пролет"
Огъня на „Южна пролет” в Хасково пламна за 47-и път днес. Националните литературни дни бяха открити със специална церемония от 18 ч. пред ДКТ “Иван Димов”. Пламъка на „Южна пролет” запали поетесата от София Невена Борисова, лауреат от 2009 г.   

В тържественото откриване на XLVII Литературни дни “Южна пролет” 2019 участваха:  Мажоретен състав-Хасково, хор „Родна песен“ и Духовият оркестър към общината. Старт на дните даде кметът Добри Беливанов, който пожела на участниците в конкурса успех, а на жителите и гостите на Хасково- интересни срещи, нови приятелства и ползотворни сътрудничества.

Южна пролет, Хасково
Дарик радио, Хасково

Програмата продължава с творческа вечер на поета Ивайло Балабанов и представяне на двуезичната книга „Площад Надежда“ със слово на Валерий Латинин – поет и преводач и участието на актьора Стефан Цирков, поетесата Мина Карагьозова и Квартет „Джуниър“.

За 19.30 ч. в Камерната зала на ДКТ „Иван Димов“ дните продължават с Лауреатска вечер на Невена Борисова, слово за която е подготвила поетесата Камелия Кондова.       

Южна пролет, Хасково
Дарик радио, Хасково

47-ят национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ ще продължи до 19 април включително. 41 са младите автори, които участват в него. 24 са в жанра поезия, 18 в проза и двама представят детска литература. Най-младият автор е 15-годишната Мирая Гешева от Русе. Сред участниците от региона са: София Милева, Захарина Тонева, Павел Павлов, Виктор Стоянов, Делян Балев, Гочо Гочев. Творбите им оценява жури с председател проф. Симеон Янев, в чийто състав са: Недялко Бакалов, Камелия Кондова, Георги Ангелов и Антон Баев.

В рамките на „Южна пролет“ традиционно се връчва и наградата за цялостен принос в литературата и изкуството „Александър Паскалев“. За нея председател на комисията е Светла Табакова, а членове са Кирилка Страшникова, Стелиян Николов и Ясен Калайджиев.

Южна пролет, Хасково
Дарик радио, Хасково

Днес стартира и традиционният базар на книгата, в който участват 13 издателства, като са предвидени и шатри на местни автори и на дебютантите.
29 700 лв. е бюджетът на „Южна пролет“ тази година, съобщиха организаторите от община Хасково.

Звукова картина от откриването на литературните дни чуйте в приложения файл.