/ Агенция
Пловдивският апелативен съд остави в ареста турския гражданин, живущ в Беларус, заловен заедно с шофьор на товарен автомобил да пренася 288 килограма хероин.

Иззеха 288 кг хероин в камион на Капитан Андреево

Хасковският окръжен съд му определи  най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, но той обжалва чрез адвоката си, въпреки че не се яви в съда по собствено желание. Съучастникът му не е подал жалба и за него определението на първоинстанционния съд е влязло в сила.

Апелативните магистрати приеха, че са налице законовите предпоставки за потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение. От събраните до момента доказателства е известно, че  шофьорът от Иран е задържан на 14 април на ГКПП „Капитан Андреево“ след щателна митическа проверка на управлявания от него тир с иранска регистрация, при която са открити 288.380 кг хероин за 18.744 млн. лева. По-късно полицията е установила получателя на товара - турския гражданин, който също е привлечен като обвиняем.

Намериха близо 4 кг хероин в БМВ на Капитан Андреево

Престъплението, в което е обвинен той е, че като помагач в съучастие с друго лице, е съпричастен  в контрабанда на изключително голямо количество наркотици. Деянието е тежко по смисъла на Наказателния кодекс и предвиденото наказание е „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години и глоба от 200 000 лева до 300 000 лева.

Апелативният съд счита, че има опасност мъжът да се укрие, тъй като от една страна е чужд гражданин и няма адрес в България, а от друга предвид тежестта на наказанието, той може да се опита да избяга.

За това Апелативният съд потвърди определението на Хасковския окръжен съд и решението е окончателно.