В Белене осъден за убийство учи съкилийници как да бъдат примерни граждани
В Белене осъден за убийство учи съкилийници как да бъдат примерни граждани / IStock
Окръжният съд в Хасково наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" за родителска двойка на белгиец и турска гражданка с белгийска карта за пребиваване по искане във връзка с Европейска заповед за арест и преследване, издадена от съд в Лиеж, Белгия, съобщиха от Съдебната палата.

Мъжът Х. Д. и жената Ф. Т. са били задържани на ГКПП "Капитан Андреево" на 26 декември. Те са обвинени от властите в Кралство Белгия, че като родители на четири малолетни деца са ги "отвлекли, противозаконно лишили от свобода и задържали на заложници". Двамата ги държали незаконно повече от 5 дни.

Най-вероятно двойката е била лишена от родителски права и невръстните са били дадени на приемни родители заради "причиняване на вреди на психическата и физическата годност на децата", както пише в документите от Белгия, коментираха от съда в Хасково.

Оттам изтъкват, че посоченото престъпление е наказуемо в Белгия с максимален срок на наказание "лишаване от свобода" от една до пет години и глоба, а ако виновният е с лишени родителски права, затворът може да бъде определен на най-малко три години. Мотивите на съда за определението са, че двамата нямат уседналост у нас и единствено "задържане под стража" е адекватната в случая мярка за процесуална принуда.

Определението на хасковския съд може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд в Пловдив. Тепърва предстои дело по същество за екстрадиция на двамата задържани.