Вече митниците ще издават лицензи за продажба на цигари
Вече митниците ще издават лицензи за продажба на цигари / netinfo

От 1-ви януари 2010 година лицензите за продажба на тютюневи изделия ще се издават от митниците, а не както досега от общините. Това ще става само след като лицето вече се е регистрирало по ДДС. Според промените в Закона за акцизите и данъчните складове само регистрираните по ДДС търговци могат да продават цигари и тютюневи изделия.

Регистрацията по Закона за ДДС се извършва в териториалните дирекции на НАП според адреса на управление на фирмата. Регистрацията е доброволна и задължителна. Заявление за доброволна регистрация може да се подаде в НАП по всяко време, като при нея не се изисква определен облагаем оборот. Задължителната се отнася за лицата, които за предходните 12 месеца имат облагаем оборот над 50 000 лева.

Заради очаквания голям брой търговци, които ще пожелаят разрешителни за продажба на цигари, митниците определят гратисен период до 30 април 2010 година, в рамките на който да издадат новите лицензи на всички желаещи. В този срок лицата, които към момента имат от общините разрешителни за търговия с тютюневи изделия и регистрация по ДДС в НАП, могат да упражняват дейността си, без да бъдат санкционирани. В противен случай се налагат глоби по Закона за акцизите и данъчните складове, които започват от 15 000 лева и могат да стигнат до 150 000 лева.