Паметник на строителите искат в Димитровград
Паметник на строителите искат в Димитровград / Архив
Паметник на първостроителите и техните последователи да бъде вдигнат за 70-годишнината на Димитровград поискаха днес от местната организация на строителите-ветерани „Пеньо Пенев“. Идеята им е паметникът да бъде поставен в градинката срещу площад „Поезия“. Това съобщи председателят на структурата Никола Парушев по време на отчетно събрание днес, на което гости бяха кметът Иво Димов и заместникът му Светослав Стойков.

Община Димитровград има намерение да възстанови паметника на бригадира и бригадирката, който преди години се намираше на входа на парк "Пеньо Пенев", като той бъде поставен на подходящо място за 70-годишнината на града за 2 септември, съобщи Димов.  
Оказа се, че умалено копие на фигурите в момента е експонирано във фоайето на Историческия музей в Димитровград. Уредникът на Дом-музей „Пеньо Пенев“  Живка Шишкова уточни, че паметникът „Бригадир и бригадирка“ е правен от бронз през 1965 г., а негов автор е Марин Узунов. В първите години на демокрацията той изчезна от входа на парка.

Строители, Димитровград
Дарик радио-Хасково

Кметът на Димитровград сподели и за идеята от историческия музей в общинско жилище на бул. "Благоев" да бъде устроена експозиция, която показва бита на хората от онова време. За целта Димов призова всички, които имат вещи, мебели и техника, запазени и непотребни, да помогнат за осъществяване на инициативата.

Димитровград, дом-музей "П. Пенев"
Дарик радио-Хасково

Пред строителите -ветерани днес димитровградският кмет припомни по-важните инфраструктурни проекти, реализирани от общината и тези, по които работи в момента: ремонтът на централната пешеходна зона, на спортна зала "Младост", на 6-те училища с прилежащите им дворове, както и депозираният неотдавна пред Европейската комисия за саниране на блоковете по бул."България" по иновативна технология и монтиране на соларни керемиди .