Окръжен съд Хасково
Окръжен съд Хасково / Дарик радио Хасково/архив/
Съдът в Хасково допусна екстрадицията на мъж, който е търсен от властите в Босна и Херцеговина. Там той е осъден на 1.6 г. ефективно за 27 измами. В балканската държава мъжът е заявил, че ще свидетелства в Хага в полза на Ратко Младич, висш генерал, обвинен, че е отговорен за обсадата на Сараево през 1992 – 1995 г., когато 10 000 души умират и за избиването на 8100 босненски мюсюлмани.

Подсъдимият твърди, че това е провокирало да бъде задържан и че изявлението му да защити Младич е настроило мюсюлманите върху него. В Босна и Херцеговина, обвиненият е казал още, че мюсюлмани също са насилвали християни. Той смята, че ако бъде пратен в Босна и Херцеговина ще бъде подложен на политическа репресия.

По делото в Хасково обаче, не са представени доказателства от негова страна, които да потвърждават думите му. При осъждането му в Босна и Херцеговина става ясно, че за да измами хора се е представял и за военен министър. Някои от измамите му са за 1 000 евро, но има и такива, при които са облагодетелствал с 10 000 евро.