Стефан Марашев ще заведе дело срещу Агенция „Митници” за неправомерно уволнение
Стефан Марашев ще заведе дело срещу Агенция „Митници” за неправомерно уволнение / netinfo
Заповед за дисциплинарното уволнение на началникът на Митница- Свиленград Стефан Марашев е издадена днес. Мотивите са, че Марашев е превишил правата си и е издал разрешение за възстановяване на акциз без правно основание. Нарушението е установено при проверка на Инспектората на Агенция „Митници”.

Няма неправомерно възстановен акциз, законът е спазен, заяви пред Дарик началникът на Митница- Свиленград Стефан Марашев. По думите му той законно е възстановил акциз в размер на 45 милиона лева за периода януари - септември 2007 година. Според него в доклада от проверката на Инспектората обаче ясно личи, че има неразбиране на Закона за акцизите и данъчните складове.

Това, което те твърдят- че трябва да има акцизен данъчен документ от „Лукойл България” към „Братя Василеви” няма как да стане, защото такъв акцизен документ е бил издаден от „Лукойл Нефтохим” към „Лукойл България, каза Марашев и обясни, че самия данъчен документ се издава при извеждането на акцизните стоки от данъчния склад и при заплащането на акциза. В по- късен етап не може да бъде издаван повторно акцизен данъчен документ и да се заплаща акциз.

В нашия случай „Лукойл Нефтохим” е заплатил акциза и е издал акцизния данъчен документ и не може да има втори акцизен данъчен документ от „Лукойл България” към „Братя Василеви”, допълни митническия шеф, като така мотивира твърдението си, за неразбиране на закона. Той уточни, че не може да твърди дали всичко това е умишлено или не, но според него акцизът на „Братя Василеви” е напълно законно възстановен.

Към момента началникът на Митница- Свиленград Стефан Марашев е в болнични. Издадената днес заповед за дисциплинарно уволнение ще получи, след като се върне на работното си място.Веднага след това той ще заведе и дело срещу Агенция „Митници” за неправомерно уволнение.