Стартира акцията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”
Стартира акцията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” / Darik News, архив

Ден на превенция на детската пътна безопасност е днес. От 7 септември стартира и Седмицата за детската пътна безопасност, която приключва утре.

На 15 септември започва новата учебна година и децата отново стават активни участници в движението - пътуват с обществен транспорт, пресичат улици и кръстовища. Често невнимателни, забързани за първия учебен час или увлечени в разговор с приятели, попадат в рискови ситуации на улицата. За предотвратяване на нещастията, за гарантиране на тяхната безопасност сме отговорни всички - родители, учители, водачи - ние ВЪЗРАСТНИТЕ.


ОДМВР – Хасково осъществи комплекс от мерки за гарантиране безопасността на децата през новата учебна година:

В районите на училищата и кръстовищата с интензивно движение е организирано засилено полицейско присъствие.

Още в началото на лятната ваканция районните управления  “Полиция” и “Пожарна безопасност и спасяване” в Хасковска област предприеха действия за гарантиране на повече сигурност за учениците през новата  учебна година. В сътрудничество с общините, регионалния инспекторат по образованието и училищните ръководства бяха планирани и изпълнени комплекс от мерки за обезопасяване на училищните сгради и дворове и за подобряване организацията и безопасността на движение в районите на учебните заведения.

През летния период  служителите от противопожарен контрол са проверили учебните  заведения в областта. Проведени са срещи с общинските администрации и директорите на училища за осигуряване на безопасността през учебната 2015/2016 г. и е създадена организация за предварителен контрол при извършваните ремонти в училищните сгради, с оглед привеждането им в съответствие с действащите противопожарни норми и изисквания. При извършените проверки е напомнено, че училищата трябва да разполагат с изправни уреди за първоначално гасене, вътрешните пожарни кранове да са оборудвани, да има изработени схеми и да са създадени добри условия за евакуация на учениците и персонала в случай на пожар.

Служителите от пътна и териториална полиция също са предприели проверки в районите на училищата. Съвместно с представители на общините е направен преглед на пътната маркировка и знаковото стопанство, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта в училищните райони, на обезопасеността на входовете на учебните заведения и прилежащите им дворове. За констатираните недостатъци са предприети мерки за отстраняване на рисковете за сигурността на децата.

В края на м. август и началото на м. септември са проведени срещи с регионалния инспекторат по образованието, с общинските власти и директорите на учебни заведения и се провеждат охранителни обследвания на всички училища в областта.

От началото на годината на територията на Хасковска област са възникнали 34 тежки ПТП с деца и юноши, при които има 39 ранени. В 8 от случаите ранените деца са били водачи на МПС, 14 – пешеходци и 17 - пътници. Ранените деца и юноши са близо 15,05 на сто от общия брой на ранените при тежки ПТП на територията на ОД-МВР-Хасково.

През този период най-застрашени да попаднат в злополуки по възраст са:

- децата и  юношите до 6 години - 10 ранени

- от 6г. до 14 години – 18 ранени

- от 15г. до 17години –11 ранени

По време на акцията с деца от различни възрастови групи ще се обсъждат конкретни ситуации и пътни злополуки и ще се дават конкретни практически препоръки за безопасно поведение на пътя – правилно пресичане, най-безопасния маршрут от училище до дома и обратно и препоръки за лична безопасност, информират от областна дирекция „Полиция”. Традиционната акция ще продължи до 30 октомври. Пътните полицаи ще следят за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Ще се регулира движението на МПС и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители, съобщават още от дирекцията.