Посланикът на Казахстан гостува в Свиленград
Посланикът на Казахстан гостува в Свиленград / Община Свиленград
По покана на кмета на Свиленград инж. Георги Манолов в града гостува посланикът на Република Казахстан  Негово Превъзходителство Темиртай Избастин. Той се срещна с местната общественост, бизнеса и живущите там представители на Казахстан, Русия и бившите съветски републики. Дипломатът представи своята страна чрез фотоизложба, която показва развитието на Казахстан от създаването на държавата през 1991 г. до днес. Разказа за политиката на страната, която се предприема по инициатива на президента  Назарбаев за по-бързо икономическо и социално развитие на многонационалната държава. Посланик Избастин подари на кмета Манолов книгата на президента Нурсултан Назарбаев „Казахстанският път” и диск с песен, създадена по идея на посланика и посветена на 20-годишнината на столицата Астана.

Посланикът на Казахстан гостува в Свиленград
Община Свиленград

Кметът на Свиленград запозна дипломата с постиженията на общината по различни проекти в областта на туризма и експонирането на историческото наследство, както и с най-новите инвестиции в тази област. Заедно посетиха историческите обекти в региона, разгледаха реставрирания стар мост на р. Марица от 16 век, тракийската куполна гробница край с. Мезек и паметника на ген. Никола Иванов. Посланикът посети и новооткритата библиотека в града, където подари няколко книги на български език, разказващи за историческото и културно развитие на страната и стратегията за развитие на Казахстан до 2050г. Темиртай Избастин изрази възхищението си относно развитието на библиотечното дело в България и сподели,  че  група от Казахстан изучава българския опит за развитие на библиотеките. Той посети  още спортната зала в града, където наблюдава тренировките на малките хандбалисти.

Посланикът на Казахстан гостува в Свиленград
Община Свиленград

Със съдействието на посланик Избастин предстои установяване на контакти и съвместно партньорство между община Свиленград и подобна община в Казахстан.