почетоха загиналите в трудови злополуки в Хасковско
почетоха загиналите в трудови злополуки в Хасковско / Областна администрация Хасково
Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и членовете на Областния съвет по условия на труд почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки.

962 проверки по спазване на трудовото законодателство в предприятия в Хасковска област са извършили през 2018 г. инспекторите от ИТ Хасково, отчете Георги Анастасов-гл.инспектор от Инспекция по труда. 310 от инспекциите са в Хасково, останалите са в населени места от региона. 
През миналата година са констатирани 3 469 нарушения на законодателството. От тях 1 896 са нарушенията на нормите за здравословни условия на труд; 1 573 -на нормите, регламентиращи трудови правоотношения. За отстраняване установените нарушения и предотвратяване на последиците от тях са приложени 3 391 принудителни административни мерки. Профилът на нарушенията показва, че най-висок е делът на неспазване на организацията за осигуряване на здравословни условия на труд, който е 72% от общия брой нарушени норми, пише още в доклада на ИТ.

В сектор строителство са направени 120 проверки. Голяма част от нарушенията произтичат от липсата на инструктаж и обучение на строителните работници, на предпазни мрежи и стълби на строителните скелета, на приспособления при работа на височина, което създава непосредствена опасност за здравето на работниците. Липсва и ефективен контрол от страна на длъжностните лица за използване на лични предпазни стредства от работниците, констатират от ИТ.

заседание в Областна администрация
Областна администрация Хасково

По данни на НОИ Хасково злополуките през 2018 са 37. От тях 16 са разследвани. 7 са тежките злополуки с фатален изход-смърт. Една е вследствие на травматично увреждане, една вследствие на ПТП, а другите 5 са с нетравматични увреждания и не са признати за трудови злополуки. 15 от злополуките са станали с жени. Трудовите злополуки са се случили в секторите: МВР, болници, образование, държавна администрация, строителство, транспорт и промишленост.

Веднага след заседанието по традиция членовете на Областния съвет по условия на труд поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки. „Поводът е предстоящият Международен ден на загиналите при трудови злополуки. Надявам се, с всяка изминала година условията на труд да се подобряват, а трудовият травматизъм и злополуки да намаляват“, коментира председателят на Съвета д-р Стефка Здравкова. Паметният знак в Хасково е поставен на сградата на НАП Хасково.