Избори, Хасково
Избори, Хасково / Дарик радио, Хасково
Отстраниха секретар на СИК, който нямал право на вот
101672
Отстраниха секретар на СИК, който нямал право на вот
  • Отстраниха секретар на СИК, който нямал право на вот

РИК отстрани секретар на СИК 293400020 в хасковското училище „Васил Левски” след сигнал до комисията, че Илчо Николов Щерев няма постоянен адрес в гр. Хасково и документ за гласуване на друго място. В жалбата е записано още, че въпреки това той упражнил правото си на вот, възползвайки се от разпоредбата на чл.233 от ИК, според който членовете на СИК имат право да упражнят правото си на глас в избирателната секция, в която са назначени.

В РИК 29 – Хасково в момента на подаване на жалбата Илчо Щерев потвърдил, че постоянният му адрес е в област Кърджали, но не дал информация за настоящ, нито дали фигурира в „забранителния списък“ в секцията по  постоянния си адрес.

След проверка от районната комисията е установено, че той фигурира в списъка на заличените от избирателните списъци в изборите за членове на Европейския парламент в СИК 57 в с. Опълченци, област Кърджали. Илчо Щерев е с настоящ адрес в Република Турция.

С тези мотиви РИК отстранява от състава на СИК 293400020- Хасково като секретар Илчо Николов Щерев, анулира издаденото му удостоверение и изпраща копие от жалба по компетентност до Районната прокуратура.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.