/ Дарик радио, Хасково
Новият видеоцентър бе открит официално днес. В областния град са поставени 84 камери, 11 трафик и 73 обзорни. Кметът Добри Беливанов обясни, че видеонаблюдението е съгласувано с полицията, защото те ще ползват най-вече придобивката.

Видеокамерите в Хасково заловиха въоръжен крадец

По думите на Беливанов, все още не е уточнено, къде МВР да получава сигнала, за да може да реагират. Той съобщи, че до момента служителите на реда са разкрили 2 случая на престъпление с помощта на видеокамерите.

Управителят на фирмата, която инсталира техниката под наем за 29 832 лв на година, каза, че Хасково е първият град, в който се поставят камери с 8 мегапиксела резолюция. Това според Тодор Гечев дава възможност да се виждат детайлите. „Надявам се да има ползи за общината и за хората на Хасково”, каза още Гечев.

Договорът между кметството и фирмата е за 1 година. Кметът заяви, че тази фирма е дала най-изгодната оферта и работата с нея ще продължи. Според Беливанов е имало фирма, която е поискала 1 млн. лв, за да инсталира видеонаблюдение в Хасково.

видеоцентър в Хасково
Дарик радио, Хасково

Преди време бе обявена обществена поръчка за видеонаблюдението, но тя бе прекратена със заповед на градоначалника. Тогава бяха отделени 300 000 лв. Днес на откриването бяха поканени шефът на полицията, областният управител и председателят на Общинския съвет. Никой от тях обаче не дойде.

Видеоцентърът ще работи 24 часа, записите от камерите ще се пазят 31 дни. В него е нает да работи и човек в неравностойно положение.