/ iStock/Getty Images
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на птичи грип във ферма в с. Криво поле, община Хасково, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Вирусът на Инфлуенца А е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на селото. В него се отглеждат около 39 950 птици. Издадена е заповед за обявяване и мерки за контрол на огнището.

Откриха огнище на птичи грип в Пазарджишко, засегнати са над 170 хиляди кокошки

Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона, се допълва в съобщението.

Фермата е засегната за четвърти път от птичи грип през последните години. За последно това стана на 21 октомври миналата година, когато бяха умъртвени 19 000 пернати.

Преди дни случай на птичи грип бе регистриран във великотърновското село Дебелец. Там ще бъдат умъртвени близо 400 000 кокошки носачки, а яйца, фуражи и торове ще бъдат унищожени, съобщи на 25 октомври директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов.