/ Dariknews.bg, архив
Софийска фирма осъди Община Хасково за 74 531 лв. Решението е на Окръжен съд Хасково. Според него от кметството трябва да заплатят и направените разноски по делото, които са в размер на 6 697 лв. Така сметките показват, че ако решението по търговското дело влезе в сила, то фирмата трябва да получи 81 228 лв.

Софийското ЕООД е трябвало да изготви технически паспорт и да обследва многофамилни сгради в Хасково по Националната програма за енергийна ефективност. Това е било възложено от кметството. Пред съдия Георги Гочев е заявено, че това е извършено, но не им е било заплатено. Затова фирмата е предявила два иска в размер на 39 613.90 лв. и за 35 306.06 лв. с ДДС.

Вторият иск е заради това, че в хода на работата се установило, че действителната площ е по-голяма от тази, която е била възложена в договора, т.е фирмата и общината са се договорили, че заплащането ще е  по реалната квадратура в 37-те обекта.  

От общината казват, че исковите претенции са неоснователни, въпреки че са приели обектите без забележки. Пред съда от кметството са заявили, че не са се разплатили, защото не са им били преведени парите по националната програма. Съдът обаче приема, че и двата иска са доказани.

Решението може да се обжалва пред Апелативен съд Пловдив. Това е първото подобно дело в Хасково срещу общината. В Окръжен съд обаче със същия казус се гледат още няколко дела.