Оранжев код за бурен вятър в Хасково и още 13 области
Оранжев код за бурен вятър в Хасково и още 13 области / Darik News, архив

 

Оранжев код заради бурен югозапавен вятър е обявен за днес в 14 области на страната, сред които и Хасково, съобщава на сайта си НИМХ на БАН. В областите Добрич, Варна, Бургас, Силистра, Шумен, Разград, Русе, Търговище, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Монтана почти през цялото денонощие ще духа силен югозападен вятър с временни пориви от 20 до 27 м/сек. Към момента в Хасковско поривите на вятъра достигат 11 м/сек, като се очаква да се усилват. Дъжд вали единствено в с. Долно Черковище, информират от местната синоптична станция.

В други 11 области в Централна и Западна България е обявен жълт код. Това са Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. Там се очаква силен югозападен вятър с пориви от 15 до 20 м/сек.

В неделя над Западна България ще бъде облачно, а в Източна България преди обяд ще има и слънчеви часове, но след обяд и там ще се заоблачи. 

С преминаването на студен атмосферен фронт от запад на изток ще започнат валежи - през деня в Западна, а до края на деня и през нощта срещу понеделник - и в Централна и Източна България. 

Ще духа умерен и силен, а в Източна България и на места северно от планините - и бурен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 20 и 25 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg