Общините и службите: Готови сме за зимата
Общините и службите: Готови сме за зимата / Снимка: Областна администрация - Хасково

Готовността си да посрещнат зимния сезон докладваха днес пред областния управител Станислав Дечев всички институции, имащи отношение към проблема, както и представители на общини. Това стана на провелото се днес в областната администрация съвещание за зимната подготовка 2015/2016 г., водено от областния управител. На него присъстваха кметовете на Свиленград и Маджарово Георги Манолов и Милко Армутлиев, зам.-кметът на Хасково Евгени Консулов, директорът на ОДМВР комисар Ангел Цанков, началникът на РСПБЗН комисар Николай Вълчев, началникът на Областното пътно управление Радостин Ламбрев, зам.-командирът на Хасковското военно формирование майор Петко Петков и др.

С три нови верижни машини разполага Областната пожарна, информира комисар Николай Вълчев. Той акцентира върху един важен момент, а именно формирането на доброволчески групи. Такива има от 2013 г. в общините Свиленград, Тополовград, Любимец и Маджарово и комисарят даде много висока оценка за дейността им. Той прикани останалите общини да създадат такива формирования, като за целта от Пожарната осигуряват обучение.

Предстоящата зима се очертава с температури и валежи, близки до нормалните за района, което означава доста по-студен сезон от предишния, каза Спас Александров, началник на Метеорологична обсерватория - Хасково. Първите валежи от сняг се очакват в началото на декември, като прогнозите са да има сняг от два до три пъти месечно през декември и януари.

Военният гарнизон разполага с четири формирования, които са готови да се включат при пожари, наводнения, тежка зимна обстановка и обезвреждане на боеприпаси, информира майор Петко Петков. Военните разполагат и с верижна техника, а формированието за помощ при зимни бедствия е от 30 души.

Областното пътно управление, МВР - Хасково и РЗИ също докладваха готовност да посрещнат една евентуално усложнена зимна подготовка. От БЧК информираха, че имат резерв за 100 бедстващи души и доброволчески екип от 15 души, които да се притекат на помощ, ако се наложи.

Всички 27 болни на диализа могат да бъдат настанени в отделения в МБАЛ - Хасково. От лечебното заведение споделиха, че имат възможност за нови легла, резерв медикаменти и надеждна система за оповестяване на личния състав.

Представителите на общините на територията на областта също докладваха готовност да посрещнат зимния сезон.