община Хасково
община Хасково / Община Хасково

Три проекта на община Хасково са одобрени по програмата за Трансгранично сътрудничество с Гърция, съобщи на пресконференция днес зам.-кметът Евгени Консулов.

Той подчерта, че при разработването на проектите преди година е заложено на иновативният подход Проектите са разработени според исканията поставени от ръководителите на институциите, за където е предназначено оборудването.

Близо 400 хиляди евро ще са са за подмяна на озвучителната и осветителна техника на сцената на читалище „ Заря“ предвидени са иновации последна дума в този вид  техника, както и за професионална мултимедия за сцената на ДКТ“ Иван Димов“,  която освен за прожекции на видео ще може да се използва за субтитиране на постановки. На пресконференцията присъства секретарят за читалище „ Заря„ Александър Милушев“, който уточни, че сцената на читалището използва осветление, което е морално и технически остаряло. Освен това чигите на сцената се задвижват ръчно а озвучаването е подарено преди 30 години на читалището от пощата, която по това време вече нямала нужда от него. Новото оборудване ще даде възможност сцената на читалището да стане една от най-модерните в страната. Александър Милушев каза, че сцената на читалището става може би най-добрата в града с реализацията на проекта и след като тази година общината е планирала със собствени средства подмяна на отоплителната инсталация на залата и ремонт на санитарни възли. Отоплителната инсталация е от изключително значение защото най-голямата сцена в Хасково остава затворена през зимата повече от 30 години заради липса на отопление.

От своя страна директорът на театъра Стелиян Николов подчерта, че нововъведението в театъра ще даде възможност постановките да бъдат играни в чужбина а така също чуждоезични да бъдат представяни на хасковска сцена. Той добави, че проекта предвижда размяна на визити с колегите му от Комотини, което ще даде възможност на хасковските творци да“сверят часовника си“ .

Обхватът на наблюдението е 16 километра в радиус от мачтата. Това е периметър в който са включени освен гори от общинския фонд така също и от държавния. По думите на директора на Общинско лесничейство Георги Масларов подобна система има вече изградена в съседни общини и дава изключително добри резултати.

Третият проект е за социално предприемачество и е с бюджет 80 хиляди евро, които са планирани изцяло за „меки мерки“