Не дадоха ход на делото срещу обвинения в изнасилване и отвличане Теньо Лудия
Не дадоха ход на делото срещу обвинения в изнасилване и отвличане Теньо Лудия / DarikNews

За втори път днес в Хасковския окръжен съд не бе даден ход на делото срещу Теньо Стоилов, обвинен за отвличане и изнасилване на димитровградчанката Светлана И. Този път причината бе отсъствието на вещите лица- психиатърка, представила болничен лист и нейни колеги-вещи лица от Ловеч, изготвили комплаксната съдебно-психиатрична и психологическа експертиза на Стоилов. Двама от тях са депозирали писмени молби, в които обясняват, че не могат да присъстват в съдебната зала.

Не дадоха ход на делото срещу обвинения в изнасилване и отвличане Теньо Лудия
netinfo

10 свидетели и 4 вещи лица са призовани по делото. Прокурорът Антон Попов заяви, че ще пледира за доживотна присъда. Защитата - адвокатите Димо Стоянов и Митко Пеев днес казаха, че държат разпитът на свидетелите и на подсъдимия да бъде в присъствието на вещите лица. Затова и делото бе отложено за 13-ти декември, а ако се окаже, че психиатрите отново са заети, процесът ще бъде пренасрочен за друга дата. 

Според разследващите на 3 май тази година посред бял ден рецидивистът Теньо е отвлякъл 26-годишната жена от автобусната спирка за Хасково на булевард "Трети март" в Димитровград. Тя чакала автобуса за областния град, когато спряло тъмносиньо "Рено Лагуна", шофирано от Теньо, по прякор Лудия. Запознати със случая припомнят, че той я принудил със заплахи да се качи в колата му. Откарал я в гориста местност над димитровградския квартал "Млада гвардия", където я изнасилил, по данни на разследването.

Младата жена се опитала да избяга, но била настигната и бита. Впоследствие извършителят я оставил в центъра на града, откъдето тя се прибрала пеш до дома си и заедно с майка си сигнализирали в районното управление на полицията.

При ареста по случая и след извършен обиск в дома на Теньо, полицаите открили жълта тениска, "Адидас", изцапана с кръв, и кожено яке със следи по ципа, които по неофициална информация са от жертвата на Стоилов. В колата му бе намерен и употребен презерватив със семенна течност.

На 6 май Темида му наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Решението на съда бе посрещнато с бурни аплодисменти от димитровградчани, дошли в залата, за да изразят гражданската си позиция по случая. Теньо не обжалва ареста си и очаква началото на процеса в килия на Старозагорския затвор.

Теньо Стоилов има 11 присъди- повечето за кражби, грабежи и шофиране в нетрезво състояние, но 1.5 г. е лежал в затвора за изнасилване и 24 месеца- за блудство с малолетна.

Внесеният срещу него сега обвинителен акт е за отвличане и изнасилване, като се посочва, че двете престъпления са извършени при условията на опасен рецидив. Затова по-по-тежкото обвинение - отвличане, се предвижда наказание от 10 до 20 години и доживотна присъда.