Митрополит Николай благослови 15-метровия светещ кръст на с. Крум
Митрополит Николай благослови 15-метровия светещ кръст на с. Крум / DarikNews

Стотици жители и гости на димитровградското село Крум се събраха в местността Гичата в близост до него за освещаването на 15-метровия светещ кръст, издигнат изцяло със средства от дарения. Свещеният ритуал отслужи пловдивският митрополит Николай. Инициативата за поставяне на кръста е на кмета на с. Крум Златка Тенева. Идеята датира повече от 2 г. Осъществяват я за една, като най-много средства дарява семейството й и техни приятели.

Митрополит Николай благослови 15метровия светещ кръст на с Крум
netinfo

15-метровият кръст е с 6-метрови крила и бе монтиран още в края на януари. Изработен е в димитровградския цех на старозагорска фирма за около 15 дни. Той е с LED осветление, което се захранва от соларен панел. Районът около него бе облагороден, а броени дни преди освещаването пътят до кръста- насипан с чакъл. Монтирането му в местността Гичата бе съгласувано както с община Димитровград, така и с църковните канони.

Митрополит Николай благослови 15метровия светещ кръст на с Крум
netinfo

Това е първият подобен кръст, който освещаваме, откакто съм енорийски свещеник, сподели Георги Тодев. Той е и архирейски наместник на Хасковската духовна околия.

Митрополит Николай благослови 15метровия светещ кръст на с Крум
netinfo

 

След ритуала по освещаване на кръста бе даден курбан за здраве в с. Крум, а пловдивският митрополит Николай се отправи към друго димитровградско село- Брод, където от 18 ч. служи празнична вечерня за Гергьовден в храма „Св. Георги”. Службата му там е част от програмата на традиционния вече регионален празник „Гергьовден цветен и зелен, като Великден благословен”, който започна в 17 ч. с представяне на гергьовденски песни и ритуали. Продължава след вечернята, която пловдивският митрополит ще отслужи със среща с ктитори, земеделски производители, животновъди и ветерани от войните. Организатори са от църковното настоятелство на храма „Св. Георги“, кметството и читалище „Пано Ангелов“ в село Брод.