Министър Терзиева: Магистрала Марица ще е готова през юни догодина
Министър Терзиева: Магистрала Марица ще е готова през юни догодина / DarikNews
Министър Терзиева: Магистрала "Марица" ще е готова през юни догодина
66152
Министър Терзиева: Магистрала "Марица" ще е готова през юни догодина
  • Министър Терзиева: Магистрала "Марица" ще е готова през юни догодина

Магистрала „Марица"ще бъде готова през юни догодина, увери днес министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя инспектира строителните работи по трасето на лот 1 и лот 2 край харманлийското село Поляново заедно инж. Лазар Лазаров от УС на агенция „Пътна инфраструктура". В този участък се работи изключително интензивно и в рамките на два месеца са наваксали прекъсването, като към момента няма изоставане от графиците, каза тя. Като уточни, че през септември отново ще дойде за проверка. По думите на министър Терзиева няма опасност страната ни да загуби европейското финансиране за този обект, тъй като ще бъде изпълнен в срок.

 

Министър Терзиева Магистрала "Марица" ще е готова през юни догодина
netinfo

Надяваме се, че хората, които работят на тази обекти получават редовно заплатите си, защото за нас това е много важно, каза още тя. По отношение на проверките относно наемането на фирми подизпълнители от сключилите договора за строежа на магистлалата, не са констатирани нарушения. Предстоят промени в закона за обществените поръчки, за да можем да контролираме и процесаподизпълнителите, каза още министър Десислава Терзиева.

Министър Терзиева Магистрала "Марица" ще е готова през юни догодина
netinfo

Археологическите разкопки и спасителни дейности по трасето на „Марица" продължават, включително и в участъка до Капитан Андреево, но е постигната договореност това да не пречи за изграждане на магистралата, коментира инж. Лазар Лазаров. Той увери, че качественото изпълнение на магистрала „Марица" в двата лота се контролира пласт по пласт и при констатирани недостатъци те се отстраняват своевременно.

Министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и инж. Лазар Лазаров от АПИ чуйте в приложения файл.

Проектът за изграждане лот 1 (Оризово-Димитровград) и лот 2 (Димитровград-Харманли) се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез ОП „Транспорт" 2007-2013 г. Общо 65,62 км се изграждат със средства от оперативната програма. 159 755 613,60 лв. с ДДС е стойността на договора с изпълнителя на 31.4 км от лот 1 - Оризово - Димитровград, от км 5+000 до км 36+400. 678 600 лв. с ДДС е строителният надзор. С изпълнителя на 34.22 км от лот 2 - Димитровград - Харманли, от км 36+400 до км 70+620, договорът е на стойност 146 564 400,00 лв. с ДДС, а за строителен надзор- 799 200 лв. с ДДС.

Министър Терзиева Магистрала "Марица" ще е готова през юни догодина
netinfo

АМ "Марица" е част от Трансевропейския транспортен коридор № IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг". Тя ще свързва АМ „Тракия" при пътен възел „Оризово" с Капитан Андреево на българо-турската граница. „Марица" е основен маршрут на движение в посока Пловдив - ГКПП „Капитан Андреево". По нея ще се осъществява и пътният трафик за Гърция при възел „Ново село", припомнят от АПИ.