Министър Симеон Дянков: Над 20 млн. лв. дължи община Хасково на бизнеса
Министър Симеон Дянков: Над 20 млн. лв. дължи община Хасково на бизнеса / netinfo

220 милиона лева дължат общините в България на бизнеса. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков  на срещата си с представители на бизнеса в Хасково. По думите му една десета от дълга е на община Хасково. Държавата изпълнила всичките си ангажименти към общината. Огромното за мащаба на Хасково задължение е натрупано заради недалновидна финансова политика на ръководството на общината и то трябва да носи отговорността си за това. Така Дянков коментира запорираните от вчера сметки на община Хасково заради дълг от 3 млн. лева към две строителни фирми от града.

Дянков пристигна в Хасково заедно с министъра на културата Вежди Рашидов на връщане към София от среща с бизнеса в Кърджали. На форума в Хасково присъстваха и депутатите от ГЕРБ Иван Петров и Делян Добрев.

Финансовото министерство ще предложи промени в Конституцията, които да позволят създаването на Пакт за финансова стабилност. Очаква се предложението да бъде официално огласено в началото на следващата седмица. Ако то бъде прието, по думите на министър Дянков ще стане много по трудно да се променят преките данъци, тъй като за това ще са необходими гласовете на 4 партийни групи.

Министърът коментира и работата по изграждането на автомагистрала „Марица". Според него до пролетта трябва да станат ясни  победителите в търговете по лот 1 и 2. Европейското финансиране е осигурено, съфинансирането от държавата също, категоричен бе Дянков. Няма да намаляме ДДС докато аз съм министър, каза Дянков в отговор на въпрос на бизнесмен. Той посочи, че страните прибегнали към тази мярка като Гърция и Румъния са негативен пример за България, заради задълбочаващата сеп ри тях икономическа криза.