Контрабанден тютюн за наргиле за 2 милиона задържаха при съвместна акция митничари и полицаи
Контрабанден тютюн за наргиле за 2 милиона задържаха при съвместна акция митничари и полицаи / netinfo

Огромно количество контрабанден тютюн за наргиле задържаха при съвместна операция митнически и полицейски служители, съобщават от Агенция Митници. Резултатите от операцията бяха обявени на брифинг днес в столицата.

На 9 август през ГКПП - Капитан Андреево влиза камион, който по документи превозва ароматизиран гел от Обединените Арабски Емирства през Турция за България. При съвместни действия на служители на Агенция „Митници" и на Гранична полиция камионът е отклонен за щателна митническа проверка. При проверката митническите служители установяват, че зад „тапа" от ароматизиран гел са скрити 5 985 кг тютюн за наргиле. Стоката е била разпределена в 171 кашона, всеки с по 35 пакета от един килограм.

В резултат на съвместните действия на Агенция „Митници", Окръжна прокуратура - Хасково, ВКП и МВР е разкрит получателят на стоката. При последвалите процесуално-следствени действия е установен склад в Сеславци, където са открити още 2 тона тютюн от предишни доставки.

Общото количество на задържания нелегален тютюн за наргиле е 8 тона с пазарна стойност около 2 милиона лева. Дължимият акциз и ДДС за това количество е над 1,5 млн.лв., съобщи Николай Попов, заместник-директор на Агенция „Митници". Тютюнът за наргиле е идентифициран като рискова стока, поясни Попов и допълни, че преди два месеца е предотвратен опит за контрабанда на по-малко количество тютюн за наргиле от същата марка, като тогава тютюнът е бил укрит в бидони с маслини.