Кметът оттегли искането за продажба на имота с бившия затвор
Кметът оттегли искането за продажба на имота с бившия затвор / netinfo

Кметът Георги Иванов предложи днес на сесията да бъде отложена за разглеждане точката от докладната за продажба на имоти частна общинска собственост, първа от които е за мястото, където е бил бившият затвор. Той се мотивира с продължаващите коментари по случая и привикването на общински служители от полицията за разпити по случая. Предлагам докладната да се приеме без първа точна, за да спестя проблемите, които се създават на хората, каза градоначалникът.

Преди пет дни по разпореждане на министъра на културата Вежди Рашидов Инспекторатът за опазване на културното наследство към Министерството на културата предприе проверка за разрушаването на сградата на затвора в Хасково. От ведомството съобщиха, че затворът в Хасково е обявен през 1970 година за исторически паметник на културата с национално значение. Веднага след получаването на сигнал в Министерството на културата, че сградата на затвора е разрушена, министър Рашидов разпореди незабавна проверка на случая с унищожаването на културната ценност.

В докладната, която е за продажба на имоти частта общинска собственост, имотът фигурира като първа точка от общо 22-те посочени. Обявената начална тръжна цена е в размер на 1 027 000 лв.

Междувременно Окръжната прокуратура в Хасково образува досъдебно производство по случая. През почивните дни са започнали разпити на длъжностни лица и свидетели. Първи в полицията бяха привикани журналистите от местни медии, които първи алармираха за продажбата.

Кметът Георги Иванов заяви тогава, че в приемо-предавателния протокол никъде не е записано, че обектът е бил културно-исторически паметник и че ако е бил такъв, защо там е бил разположен КЕЧ-ът. „Когато навремето поискахме от Военното министерство този терен за строителство, те знаеха, че ни го дават точно за това. Ако това е било ценно, защо е станало частна държавна собственост, като каквато ни го предоставиха, а не си е останало публична държавна”, попита още кметът.

Днес той заяви, че полицейските служби имат поръчение да му вземат главата, за да си запазят местата.

Иванов каза още, че към края на юни общината приключва само с 6 000 лв. неразплатени дългове, а други общини имат милиони задължения.