Програма на Литературните дни "Южна пролет" - 2012 г.
Програма на Литературните дни "Южна пролет" - 2012 г. / netinfo
XLV  Национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет” обяви Община Хасково. Той ще се проведе на 19, 20 и 21 април.
За участие в конкурса се приемат първи книги, киносценарии и пиеси на автори до 40-годишна възраст в жанровете: поезия (стихосбирки, поеми) – издадена книга; проза  (разкази, повести, романи) – издадена книга; литературна критика и литературна история – издадена книга, детска литература – издадена книга, филмов сценарий и драматургия.
 
Дебютантите ще бъдат оценявани от жури с председател Владимир Зарев.
 
Във всеки от шестте жанра общината присъжда награда „Лауреат” с бронзова статуетка „Пегас” и парично възнаграждение в размер на 1000 лв. Връчва и награда на името на първия български книгоиздател- „Александър Паскалев” в размер на 2000 лв. за цялостен принос в областта на литературата и изкуството. Ще бъдат присъдени и допълнителни награди, информират организаторите.
 
Книгите, киносценариите и пиесите за конкурса следва да са издадени в периода от 01.01.2016 г. до 30.03.2017 г. включително. Срокът, в който трябва да бъдат представени е най-късно до 30 март, в 4 екземпляра, заедно с биографични данни за автора, негова снимка в паспортен размер, e -mail и мобилeн телефон. Адресът за участие в конкурса е:                                                         
6300 Хасково
Община Хасково
пл. “Общински” №1
Дирекция “Хуманитарни дейности и обслужване на населението”
 
От община Хасково уточняват още, че за традиционния базар на дебютната литература, който е част от програмата на „Южна пролет“, е необходимо участниците да предоставят по 10 от своите книги при пристигането си.