/ община Любимец
За един ден любимецкото село Белица се превърна в кулинарна и фолклорна сцена. Самодейките от певческата група „Росна китка“ към НЧ „Просвета-1928“ бяха домакини на предаването „Фолклорна трапеза“ към Евро фолк TV.

Пред снимачния екип, домакините приготвиха традиционни ястия от селото, като за всяко едно от тях обясниха начина на приготвяне и поводът, за който е поднасяно.

Освен да сготвят вкусни и интересни гозби, певческата група направи обстановката още по-приятна. Докато показваха как се приготвят различните специалитети, те представиха част от репертоара си, показаха какви са битът, традициите, историята и културата на селото.

трапеза в Любимец
община Любимец

Гостите останаха впечатлени от кулинарния и фолклорен празник, който им демонстрираха домакините, а в края на снимачния ден всички опитаха от Бумбара, Калманския тавалък, Уркузун баница, Сладка баница, Качамак, Трахана, катмери и гюзлеми.

Поводът за посещението на предаването „Фолклорна трапеза“ в с. Белица е отправената покана от кмета на селото Дияна Кушелиева, която е и Председател на НЧ „Просвета-1928“. Нейната цел бе не само да покаже автентични традиционни ястия, но и да възроди част от традициите на това населено място, казаха от общината.