Димитровградските читалища се въоръжават?
Димитровградските читалища се въоръжават? / Darik News, Архив

Министерство на отбраната да предостави безвъзмездно на читалищата от община Димитровград бойно снаряжение, оръжия, свързочна техника, палатки, леко стрелково оръжие, артилерийски системи, както и боеприпаси към тях, от периода 1878-1945 г., документални филми с киномашина и фотоизложби за бойни събития от посочения период, иска асоциацията им. В писмо до министър Ангел Найденов всички 32 читалища от общината заявяват това желание с аргумента, че военните предмети и облекла са необходими, за да обогатят музейните им сбирки, както и да декорират паркове и площади, като бъдат експонирани на открито в близост до т. нар войнишки паметници в селата. В приложение към искането, отправено в началото на септември, на няколко страници подробно е описано кое читалище към какви точно предмети има интерес.

Димитровградските читалища се въоръжават
netinfo

 

Министерството на отбраната е съгласно да предостави безвъзмездно арсенал от посочения период, но на община Димитровград, а не на читалищната асоциация, е записано в отговор, подписан от директора „Финанси” Габриела Пенчева. Тя кани представител на асоциацията да посети три регионални складови бази- в Ямбол, Разград и Балчик, където се съхранява старото военно оборудване. В случай, че изберете подходящи за целите ви вещи, е необходимо да бъде отправено искане от кмета до министъра на отбраната, като в него те бъдат описани с конкретните им идентификационни номера, уточняват от военното министерство. Движими вещи могат да бъдат предоставени безвъзмездно единствено на община Димитровград, като разходите за транспортирането им са за нейна сметка, е казано още в писмото.

Димитровградските читалища се въоръжават
netinfo

През март миналата година община Димитровград получи безвъзмездно от военното министерство 5 военни автомобила на стойност над 80 000 лв. Искането тогава бе отправено от кмета Иво Димов с аргумента, че машините ще бъдат използвани при кризисни ситуации. Най-добре оборудваната кола бе определена за местното ВиК-дружество, а две заминаха за селата Добрич и Крум. Тогава кметът Иво Димов лично подкара т. нар. „виетнамка" на паркинга зад сградата на администрацията, а общината се сдоби с два автомобила "Газ – 66", една "Шкода" и две коли "Уаз – 452" с повишена проходимост и извадени от употреба в армията.