Неиздаденият ръкопис на Петър Йорданов-Тушо
Неиздаденият ръкопис на Петър Йорданов-Тушо / Дарик радио-Хасково
Димитровградската комисия по издаване на книги отхвърли ръкопис на Тушо
93278
Димитровградската комисия по издаване на книги отхвърли ръкопис на Тушо
  • Димитровградската комисия по издаване на книги отхвърли ръкопис на Тушо
Неиздаван ръкопис на един от знаковите кметове на Димитровград- Петър Йорданов-Тушо притежава библиотеката в Димитровград. Петър Йорданов-Тушо е кмет на града в продължение на 10 години- от 1956-а до 1966 г.- период, в който се строи градът и много от знаковите обекти- 15-етажното кметство с ротондата, партийният дом, болницата, парк „Пеньо Пенев“ и др. До него Пеньо Пенев адресира и едно от предсмъртните си писма, в което иска да бъде погребан „нейде из гората на Габера“.

Едно от предсмъртните писма на Пеньо Пенев
Дом-музей

Автобиографичният автентичен разказ на Петър Йорданов-Тушо е завършен през юли 1984 г. На 100 машинописни страници той разказва живота си- от детските години в Петричко, през участието му в партизанското движение, като един от ръководителите на асеновградския отряд, до изграждането на Димитровград, в който живее в продължение на 54 г.  От пожълтелите вече страници могат да бъдат научени любопитни неща- как парк „Пеньо Пенев“ например, започва с 50 000 стари лева и участието на всички трудови колективи. Петър Йорданов-Тушо е учредител и на Световната федерация на побратимените градове, като първият, с който Димитровград се побратимява, е италианският Гроссето.

Неиздаденият ръкопис на Петър Йорданов-Тушо
Дарик радио-Хасково

Пак в периода, през който кмет на града е Тушо, е закрит и димитровградският театър по личното разпореждане на тогавашния пръв държавен ръководител Тодор Живков заради постановката му „Грешката на Авел“. И Петър Йорданов през 1966 г. е отстранен от кметския пост, разказва директорът на димитровградската библиотека Петко Каневски. А ръкописът завършва поучително: „И така, минах в „трета глуха“, както се казва, макар че чувствах още много сили, които бях готов да отдам на Партията. Но както вече казах, тази орисия, след като направя нещо хубаво и на мен да ми стане леко, да ме местят- Съветът беше построен, следователно трябваше да се стягам за…“

Неиздаденият ръкопис на Петър Йорданов-Тушо
Дарик радио-Хасково

Ще бъде ли издаден този ръкопис предвид и това, че тази година Димитровград чества своята 70-годишнина? Оказва се, че е бил отхвърлен от назначената със заповед на кмета Иво Димов комисия, която разпределя предвидените за финансиране на местния издания 5 000 лв., потвърди председателят на тази по култура в общинския съвет Гроздан Грозев, който е в състава й. В него са още: началникът на „Хуманитарни дейности“ в администрацията Антоанета Шаркова, специалистът „Култура“ Светлана Николова, общинският съветник Ива Александрова, преподавателят по български език и литература Бистра Жекова, Леко Славов и Маргарита Гюлева. Директорът на библиотеката Петко Каневски обаче е категоричен, че ще търси начини този ръкопис да види бял свят за 70-годишнината на Димитровград. Чуйте го в приложения файл.